Ξιφασκία και απεξάρτηση από τα κινητά

του Βασίλη Αντζουλάτου




Είναι συχνή η εικόνα στις μέρες μας ενός παιδιού μπροστά από την οθόνη ενός κινητού ή tablet, πλήρως απορροφημένο να παίζει ψηφιακά παιχνίδια. Και πολλά παιδιά που έρχονται να ασχοληθούν με την ξιφασκία είναι παθιασμένα με το Playstation και τις ηλεκτρονικές συσκευές τους.

Βρίσκοντας τα συνεχώς «γαντζωμένα» από το κινητό τους ή σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με το φως της οθόνης ενός υπολογιστή ή μιας τηλεόρασης να φωτίζει τα πρόσωπά τους οι γονείς αυτών των παιδιών ανησυχούν για την απροθυμία που παρουσιάζουν στην ενασχόληση με οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός σπιτιού αλλά και για την υγεία τους. Μερικά από αυτά τα παιδιά καταλήγουν να πάσχουν από το σύνδρομο text neck (http://www.in2life.gr/…/text-neck-h-pathhsh-ton-kinhton.html) που αρχικά προκαλεί ενοχλήσεις στην σπονδυλική στήλη και μυοσκελετικούς πόνους ενώ αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικότερες επιπλοκές. Τελευταία επιστημονικές μελέτες συνδέουν προβλήματα στη μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών με την υπερβολική ενασχόληση με την τεχνολογία (http://www.iatropedia.gr/…/myoskeletiki-anaptyxi-ton…/61917/).

Έτσι πολλοί γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα ελπίζοντας πως η ενασχόλησή τους αυτή θα τους απομακρύνει από την εμμονή τους με την τεχνολογία. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά αυτά κουράζονται γρήγορα, αλλάζουν συνεχώς αθλήματα και τελικά, τις περισσότερες φορές, εγκαταλείπουν τελείως τον αθλητισμό. Αυτό όμως συνήθως δεν συμβαίνει αν τύχει να έρθουν σε επαφή με το άθλημα της ξιφασκίας.

Πως μπορεί η ξιφασκία να βοηθήσει στην απεξάρτηση των παιδιών από τις συσκευές τους;
Στους συλλόγους ξιφασκίας απαντάται συχνά το φαινόμενο να έρχονται παιδιά αρνούμενα να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα προπονητική ή αγωνιστική . Αλλά μετά τα πρώτα μαθήματα, για κάποιο λόγο, η ξιφασκία τους προκαλεί το ενδιαφέρον και μετά από κάποιο διάστημα ανυπομονούν να βρεθούν στην προπόνηση και στους αγώνες.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό με την ξιφασκία;
Η ξιφασκία ανήκει στα ανταγωνιστικά αθλήματα. Τα αθλήματα αυτά αναπτύσσουν στον αθλητή το αίσθημα της αφιέρωσης στο σκοπό, της στοχοθεσίας και της επίτευξης στόχων. Αυτά μπορεί να είναι που οι μικροί μας φίλοι λατρεύουν στα video games καθώς το στοιχείο του ανταγωνισμού σε αυτά είναι έντονο κυρίως στα διαδικτυακά παιχνίδια.

Αν λοιπόν σε ένα παιδί αρέσουν τα video games είναι πολύ πιθανόν να αναγνωρίσει στην ξιφασκία το στοιχείο του ανταγωνισμού που το εξιτάρει και να αντιδράσει θετικά στην δυνατότητα ενασχόλησής του με αυτή. Το ότι η ξιφασκία είναι ένα άθλημα ενός εναντίον ενός που συνδυάζει πνευματική και φυσική δραστηριότητα, βοηθάει στην ανωτέρω αποδοχή. Για μερικά παιδιά η ξιφασκία είναι σαν να ζουν ένα εικονικό ηλεκτρονικό παιχνίδι, γεγονός που βοηθάει στο να «ξεκολλήσουν» από τον καναπέ και να ασχοληθούν με αυτή την δραστηριότητα.

Όμως η ξιφασκία δεν είναι το μόνο ανταγωνιστικό άθλημα! Σε τι διαφέρει από τα άλλα αθλήματα θα αναρωτηθεί κάποιος.

Αυτό που κάνει την ξιφασκία να διαφέρει από τα άλλα αθλήματα είναι ότι τα παιδιά που έρχονται στους συλλόγους δεν απαιτείται να έχουν ιδιαίτερες αθλητικές ικανότητες. Πολλές φορές τα παιδιά που πρωτοέρχονται δεν ενδιαφέρονται καν για τα αθλήματα. Όταν έρχονται όμως στην ξιφασκία ανακαλύπτουν ότι αν και μη δημοφιλές είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αθλήματα.

Στη ξιφασκία είναι ευπρόσδεκτοι και κατάλληλοι όλοι, αγόρια και κορίτσια, ψηλά ή κοντά μικρά ή μεγαλύτερα και με οποιαδήποτε σωματική διάπλαση. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας του. Και αυτό γιατί η ξιφασκία είναι ένα πνευματικό άθλημα όπου η ικανότητα σκέψης παίζει το ίδιο σημαντικό ρόλο με την αθλητική ικανότητα του αθλητή. Έτσι ο αθλητής μπορεί να επιλέξει να κάνει ένα γρήγορο ή ένα πιο αργό και στρατηγικό παιχνίδι για να αξιοποιήσει την δύναμή του ή την αντοχή του αντίστοιχα ή να εκμεταλλευτεί κάποιο αδύναμο στοιχείο του αντιπάλου του.

Στους αγώνες δεν υπάρχει «πάγκος», από όπου το παιδί θα συμμετέχει στην ομάδα του μόνο υποστηρίζοντας τους συμπαίκτες του που αγωνίζονται, γιατί δεν είναι το ίδιο καλός με αυτούς. Όλοι οι αθλητές μπορούν, αν το επιθυμούν, να συμμετάσχουν στους αγώνες ξιφασκίας που οργανώνονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας ή από τους συλλόγους. Το παιδί έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί, αναπτύσσοντας κάθε φορά μια «στρατηγική» και μια μέθοδο παιχνιδιού με την οποία θα ξεπερνά τα οποιαδήποτε μειονεκτήματα του χρησιμοποιώντας τα προτερήματά του.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος που η ξιφασκία γίνεται αποδεκτή από αυτά τα παιδιά. Η αθλητική κοινότητα της ξιφασκίας αποτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό δίκτυο. Συχνά οι μικροί ξιφομάχοι μας αποκτούν φιλικές σχέσεις με άλλους ξιφομάχους από όλη τη χώρα καθώς τους συναντούν τακτικά σε αγώνες, σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Η εικόνα των μικρών ξιφομάχων, από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, που στο περιθώριο των αγώνων σχηματίζουν «πηγαδάκια» συζητώντας χαμογελαστά είναι συνήθης.

Μόλις ένα παιδί έρθει σε επαφή με αυτό το περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από κλίμα συντροφικότητας μεταξύ των αθλητών, έντονη κοινωνικοποίηση και από το εκ φύσεως του αθλήματος υψηλό επίπεδο ενεργητικότητας, κάθε ηλεκτρονική συσκευή θα έρθει σε δεύτερη μοίρα.

Σίγουρα από καιρό σε καιρό θα επιθυμεί να παίξει με την συσκευή του αλλά όχι τόσο συχνά όπως στο παρελθόν. Είναι δεδομένο ότι η ξιφασκία δεν πρόκειται να αντικαταστήσει εξολοκλήρου και για πάντα τις ηλεκτρονικές συσκευές καθώς αυτές καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της ζωής της δικής μας και των παιδιών μας, αλλά μπορεί να προσφέρει την αναγκαία απόσπαση από αυτές. Για μερικούς αυτό μπορεί να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο για μια ζωή δραστήρια και αθλητική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αθλητής Ξιφασκίας …” to be, or not to be, that is the question”

Η ξιφασκία ως μέσο ανατροφής υπεύθυνων και αυτόνομων παιδιών